Een licht gerecht met aardse tonen. Perfect als voorgerecht of als onderdeel van een mooi gedekte tafel.
Recept
Ingrediënten voor 4 personen
8 heel verse makreelfilets (vraag de visboer of hij de filet ook vast van de huid wil snijden)
4 rode bieten
4 gele bieten
50 gram vijgenblad, hoe jonger hoe meer smaak
250 ml zonnebloemolie
100 gram mayonaise
100 ml bietensap
50 ml appelciderazijn
4 korenbloempjes
4 verse vijgen, in plakken gesneden
1 el rietsuiker
Peper en zout
Benodigdheden
1 steelpannetje
mes
snijplank
kwastje
Blender of keukenmachine
1 koffiefilter
1 zeefje
kommetje
ovenschaaltje
barbecue met kolen
1 el rookmot of wat oude kruidentakjes
Bereiding
Verwarm de barbecue voor op middelmatige temperatuur (rond de 160 graden). Zorg dat er onder een deel van het rooster geen kolen liggen.
Leg alle bieten direct op de withete kolen, draai ze elke 15 minuten tot ze zacht voelen als je er met een mes in prikt. Schil ze vervolgens tot het meeste van de zwarte buitenkant weg is.
Zout de makreelfilet ligt en leg deze even terug in de koelkast. Na een uur is deze klaar om in blokjes te snijden.
Scheur alle vijgenbladeren in hele kleine stukjes, houdt ongeveer 1 el apart. Schenk de zonnebloemolie in een pannetje en verhit daar in de gescheurde vijgenblaadjes tot 60 graden. Maal dit mengsel zo fijn mogelijk met een blender, keukenmachine of staafmixer. Laat het vervolgens een uur trekken. Zeef het mengsel daarna met het zeefje, waarin je de koffiefilter legt.
Gebruik een pannetje om de bietensap, appelciderazijn, rietsuiker en wat zout en peper in te koken, tot hij stroperig begint te worden.
Schep de mayonaise in het ovenschaaltje, zet deze op de bbq, op een plek op het rooster waar geen kolen liggen. Meng het vijgenblad dat je apart hebt gehouden, met de rookmot en strooi dit mengsel over de hete kolen om rook te creëren. Sluit de deksel direct en rook de mayonaise in 5 tot 10 minuten. Zorg dat de mayonaise niet heet wordt.
Zet op elk bord een paar stippen met gerookte mayonaise. Bedek deze elk met een lepel van de makreelblokjes. Besprenkel deze rijkelijk met de vijgenolie en wat grof zout. Plaats vervolgens parten van de bietjes rond de makreel. Bestrijk alle rode bieten met de ingekookte bietensap. Verspreid ook de verse vijg over het bord, en garneer het geheel met de korenbloempjes.