Recept afl.17

Matthieu-soepje

Recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 liter bouillon (Rens gebruikt in dit geval runderbouillon.);
  • 2 st steranijs;
  • 1 st kaneel;
  • 4 st kruidnagel;
  • 2 tl chili vlokken;
  • 2 tl komijnzaad;
  • 1 tl jeneverbessen;
  • 1 duim gember;
  • 1 tenen knoflook;
  • 2 tl basterdsuiker;
  • 2 el appelciderazijn;
  • 1 blik witte bonen;
  • 300 gram gekookte aardappels;
  • 300 gram restjes vlees (van kip tot rollade, van stoofvlees tot droge worst);
  • 1 winterpeen;
  • 4 bladeren boerenkool;
  • 1 desembrood;
  • Mayonaise.

Benodigdheden

  • Een mes;
  • Een snijplank;
  • Een soeppan;
  • Een bolzeef;
  • En een kolen barbecue.

Bereiding

  • Verwarm de barbecue voor op 250 graden;
  • Verwarm je soeppan voor boven de kolen en toast daar in alle specerijen. Als ze sterk beginnen te ruiken blus je ze af met de bouillon. Voeg nu de gember, de knoflook, de suiker en de azijn toe en laat trekken tot de bouillon sterk van smaak is. Vervolgens zeef je de bouillon;
  • Snijd de winterpeen, aardappels en vleesrestjes in blokjes die makkelijk op een lepel passen. Voeg alles toe aan de gezeefde bouillon en laat zachtjes doorkoken tot de wortel gaar is. Voeg vervolgens de witte bonen toe;
  • Bestrijk de gewassen boerenkoolbladeren met olijfolie en bak ze, boven de kolen, voorzichtig tot de randjes mooi diep bruin en krokant zijn. Snijd de bladeren in dunne repen;
  • Bestrijk 4 dikke plakken brood aan beide kanten met mayonaise en bak deze, boven de kolen, tot ze de gewenste kleur hebben;
  • Serveer deze soep in een diep bord of grote soepkom. Deze soep gaat om de vulling dus zorg dat je voldoende van de verschillende ingrediënten in de kom schept, vul de kom daarna aan met bouillon totdat alles net onder staat. Garneer de soep met de gesneden boerenkool en een serveer met de toast.

Eet smakelijk!