Recept afl.18

Zwijnsburger met kweepeer marmelade op Brioche bolletjes

Recept

Zwijnsburger met kweepeer marmelade

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

 

400 gram gehakt van wild zwijn;

200 gram extra vet varkensgehakt;

Een handvol takjes van de jeneverbes;

2 kweeperen;

400 ml water;

200 gram suiker;

5 jeneverbessen;

1 citroen;

200 gram zuurkool;

2 uien;

Mayonaise;

4 brioche bolletjes van 150 gram;

Veldsla.

 

Benodigdheden

  • Een mes;
  • Een snijplank;
  • Een mengkom;
  • Een steelpannetje;
  • Een fijne rasp;
  • Een bolzeef;
  • Een kolenbarbecue.

 

Bereiding

  1. Verwarm de barbecue voor op 100 graden, met de kolen aan 1 kant;
  2. Maak de hamburgers door het gehakt door elkaar te kneden en er 4 gehaktballen van te vormen. Druk ze plat tot een burger vorm en bestrooi ze met zout aan beide kanten;
  3. Rook de hamburgers tot een kerntemperatuur van 70 graden, zorg dat ze niet boven de kolen liggen. Leg de jeneverbestakken op de kolen voor extra smaakvolle rook. Haal de burgers, als ze gaar zijn, van de barbecue af;
  4. Maak ondertussen de marmelade door een halve kweepeer in grove blokjes te snijden en helemaal gaar te koken in het water. Zeef dit en bewaar het water, dit is de basis van je marmelade. Voeg hieraan de suiker, de jeneverbessen, het sap en de geraspte schil van de citroen toe;
  5. Snijd de overige kweepeer met schil, maar zonder klokhuis, in kleine blokjes. Voeg deze toe aan het suikerwater en kook het geheel langzaam in tot het feloranje kleurt en dik is geworden;
  6. Voeg nu extra kolen toe aan de barbecue en stook hem hoog op;
  7. Bak de gesneden ui in de bolster boven de kolen, voeg hieraan de zuurkool toe en verwarm deze;
  8. Snij de briochebol doormidden en toast beide kanten;
  9. Bak de burgers nu mooi bruin aan beide kanten en laat er eventueel een plakje kaas op smelten;
  10. Bouw nu je broodje: onderkant, mayonaise, veldsla, burger, marmelade, zuurkool, ui, bovenkant;

 

Eet smakelijk!

Brioche bolletjes

(voor bijvoorbeeld een zwijnsburger)

 

Wil jij weten hoe je zelf Brioche bolletjes kan maken? Deze week maakte Rens een heerlijk gerecht met verrassende ingrediënten en jij kan dat ook! Volg dit recept en laat ons het resultaat zien in de comments! 📸

Ingrediënten Voor 4 bolletjes

  • 200 gram tarwebloem;
  • 5 gram gedroogde gist;
  • 5 gram zout;
  • 45 ml warme melk;
  • 25 gram witte basterdsuiker;
  • 50 gram zachte roomboter;
  • 3 eieren.

 

Benodigdheden

  • Keukenmachine of mengkom;
  • Kwastje;
  • Extra mengkom;
  • Bakplaat;
  • Bakpapier;
  •  

 

Bereiding

  1. Een dag van tevoren:

Meng alle ingrediënten, behalve 1 ei, in de keukenmachine of mengkom. Kneed ongeveer 10 minuten, tot het deeg mooi egaal en glanzend is;

  1. Vorm het deeg in een mooie bal en plaats deze in je 2e Zet hem een nacht in de koelkast;
  2. Haal het deeg de volgende dag uit de koelkast en verdeel het in vieren. Rol er mooie bolletjes van. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg daarop de 4 bollen, zo’n 10 cm uit elkaar;
  3. Schuif de bakplaat in een grote vuilniszak en laat de bollen hierin rijzen tot ze dubbel zo groot zijn geworden. Dit duurt 3 tot 4 uur;
  4. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden;
  5. Als de bollen goed gerezen zijn, zijn ze bijna klaar om te bakken. Smeer ze eerst in met een mengsel van het ei en een beetje melk. Als je dit 2 keer doet, met een tussenpauze van 15 minuten, krijg je een extra mooie glans;
  6. Bak de bollen vervolgens in 10 tot 20 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn;
  7. Laat ze 15 minuten afkoelen voor je ze eet.

Eet smakelijk