Recept afl.19

Gerookte spitskool met fenegriek, dragon en amandel

Recept

Gerookte spitskool met fenegriek, dragon en amandel

Ingrediënten

Voor 4 personen

 

  • 2 spitskolen;
  • 100 gram blanke amandelen;
  • 50 gram alfalfa;
  • 100 ml azijn;
  • 300 ml water;
  • 2 el zout;
  • 2 el suiker;
  • 1 venkel, loof apart;
  • 1 witte ui;
  • 2 tenen knoflook;
  • 250 ml groentebouillon;
  • 1 el fenegriek;
  • 200 gram mayonaise;
  • 4 el dragon olie of dragon blaadjes.

 

Benodigdheden

  • Mes;
  • Snijplank;
  • 2 x steelpan;
  • Mengkom;
  • Garde;
  • Bolzeef;
  • Kolen barbecue;
  • Rookmot;
  • Plastic bakje of maatbeker.

 

Bereiding

  1. Verwarm de barbecue voor op 100 graden;
  2. Snijd de spitskolen in de lengte doormidden. Rook de twee helften gedurende 15 minuten. Snijd de andere helften in zo dun mogelijke reepjes, bewaar deze in het plastic bakje of de maatbeker;
  3. Stook de barbecue nu hoog op tot een temperatuur van 250 graden;
  4. Meng in een steelpan het water, de azijn, de suiker en het zout en breng dit aan de kook op de barbecue. Giet het mengsel vervolgens over de gesneden kool en laat het afkoelen;
  5. Bak in de andere steelpan de ui, knoflook, venkel en fenegriek in een beetje olijfolie tot je de fenegriek ruikt en alles kleur krijgt. Blus dan af met de groentebouillon. Laat dit geheel 15 minuten pruttelen;
  6. Toast de amandelen in de zeef boven de kolen tot ze mooi rondom gebruind zijn. Zout de amandelen direct en laat ze afkoelen voor je ze grof hakt;
  7. Bak de gerookte spitskoolhelft aan op de platte kant. Draai regelmatig en check geregeld of ze niet te hard bakken. Als ze mooi gekleurd zijn, schuif je ze weg van de kolen en draai je ze om. Leg nu een flinke klont boter op de gebakken kant en laat de spitskolen op deze manier verder garen met de deksel van de barbecue erop. Ze zijn gaar als je er makkelijk met een mes in kunt prikken, maar je nog wel wat weerstand voelt;
  8. Zeef ondertussen de bouillon. Schep de mayonaise in de mengkom. Voeg langzaam bouillon toe terwijl je klopt met de garde. Stop met toevoegen als de saus de gewenste dikte heeft, een beetje de dikte van goede karnemelk. Schenk de saus in een kommetje en druppel de dragonolie eroverheen;
  9. Leg een hoopje ingemaakte kool op een groot bord en leg daar de gerookte spitskoolhelften op met de gebakken kant naar boven. Bestrooi deze rijkelijk met de amandelen, de alfalfa en het loof van de venkel;
  10. Roer de saus door met een lepel en giet dit over de kool.

 

Eet smakelijk!