Recept afl.22

Pizza bianca met ricotta

Recept

Pizza bianca met ricotta

Ingrediënten:

Voor 4 personen

Voor het deeg:

  • 1 kg Typo 00 bloem (of zo fijn mogelijk tarwebloem);
  • 20 gram zout;
  • 550 ml water;
  • 14 gram gedroogde gist.

Voor de ricotta:

  • 1 l volle melk;
  • 25 gram zout;
  • 100 ml azijn;
  • 4 blaadjes salie, fijngehakt;
  • 2 takjes rozemarijn, fijn gehakt;
  • 1 teen knoflook, heel.

Overige benodigdheden:

  • Een pizzasteen;
  • Een kolen bbq;
  • Een pan;
  • Een kaasdoek of koffiefilter;
  • Een bolzeef;
  • Een lekbak;
  • Een steelpan;
  • Een thermometer;
  • Een deegroller;
  • Een mengkom;
  • Een bakplaat;
  • Een kwastje;

Beleg pizza 1:

Gekruid rundergehakt met pompoen en salie:

  • 250 gram gehakt;
  • Een rode peper;
  • Een teen knoflook;
  • Peper en zout.

Beleg pizza 2:

Ingemaakte uitjes, palmkool, pesto en aardappel

 

Bereiding:

  1. Stook de barbecue lekker hoog op, zeker tot 350 graden. Zorg dat je maar aan 1 kant kolen hebt liggen, zodat de pizzasteen niet geen directe hitte van onder krijgt. Verwarm de pizzasteen een uurtje voor. 
  2. Begin met het deeg, zodat dit zeker een uur kan rusten op een koude plek. Meng hiervoor alle ingrediënten in een mengkom, tot je er een mooie bol van kan vormen. Kneed het deeg vervolgens zo’n 10 minuten, tot het fluweelzacht aanvoelt en niet meer makkelijk scheurt. Vorm bolletjes van 200 gram en leg deze op een bakplaat. Bestrijk ze licht met olijfolie zodat ze niet aan elkaar plakken.
  3. Maak nu de ricotta door de melk met de kruiden en knoflook te verhitten in een steelpan. Als de melk 93 graden is haal je de pan van het vuur, roer je het zout en de azijn erdoor. Dek de pan nu af met een deksel en laat 10 minuten staan. Zeef het mengsel nu door het 10 minuten te laten uitlekken in de kaasdoek of koffiefilter. Na 10 minuten is je ricotta klaar. Meng het even goed door tot je een glad mengsel hebt. Bewaar het koud tot je je pizza gaat beleggen. 
  4. Meng voor de eerste pizza 250 gram gehakt met een gehakte rode peper, een teen knoflook knoflook en peper en zout. Bak dit aan tot het gaar is.
  5. Rol nu je deeg uit, doe dit op een droge gladde ondergrond. Bestuif deze ondergrond rijkelijk met bloem en leg daar op je deeg bol. Druk deze eerst plat met je vingers, probeer hierbij een zo rond mogelijke vorm te behouden. Kies vervolgens een methode naar keuze om de pizza verder te vorm. Een deegroller werkt hierbij heel gemakkelijk.
  6. Beleg de bodem nu tot 5 cm van de rand met ricotta. Kies vervolgens je beleg naar keuze. 
  7. Gebruik een pizzaschep om de pizza op de pizzasteen te leggen. Bak de pizza in 5 tot 10 minuten bruin. Houdt hierbij de onderkant van de pizza goed in de gaten, en draai als je hem als je ziet dat 1 kant sneller gaat dan de ander.

Eet smakelijk! 

Pizzadeeg op basis van zuurdesem

Ingrediënten:

1 kg Typo 00 bloem (of zo fijn mogelijk tarwebloem);

600 ml water;

20 gram zout;

300 gram zuurdesemstarter.

 

Bereiding:

1. Voor dit recept heb je een actieve desemstarter nodig. Als je niet weet wat dat is, raad ik je aan om dat eens te onderzoeken.

2. Meng om te beginnen de bloem met het water tot dit een homogeen geheel is.

3. Laat dit afgedekt een uurtje rusten. Deze fase heet de autolyse fase en helpt bij het vormen van gluten.

4. Voeg nu het zout en de desemstarter toe en kneed het deeg. Dit kan met de hand of met een keukenmachine. Je deeg is klaar als het fluweelzacht aanvoelt.

5. Vorm bolletjes van 200 gram en leg deze op een bakplaat. Bestrijk ze licht met olijfolie zodat ze niet aan elkaar plakken.