Recept afl.23

Skrei met aardpeer, boerenkool en hyacintbollen

Recept

Skrei met aardpeer, boerenkool en hyacintbollen

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de bouillon:

 • 0,5 l water;
 • 25 gram kombu;
 • 25 gram bonito-flakes;
 • Sojasaus naar smaak;
 • De schil van een halve citroen;
 • Het sap van een halve citroen;
 • 4 plakjes gember.

Voor de skrei:

 • 4 stukken filet van 150-200 gram verse skrei met huid;
 • 3 el roomboter;
 • 2 el witte miso;
 • 1 el sojasaus;
 • 1 el sushi azijn;
 • 2 el zonnebloemolie.

Overig:

 • 100 gram ingemaakte hyacintbollen (Lampascioni), Amsterdamse uitjes vormen een uitstekend alternatief;
 • 300 gram aardpeer;
 • 2 witte uien;
 • 1 el mierikswortelpuree;
 • 2 el mayonaise;
 • 2 el foreleitjes;
 • 4 verse boerenkool stelen.

Benodigdheden: 

 • 2 x Steelpan met deksel;
 • Een bakplaat of koekenpan;
 • Een kolen bbq;
 • Een blender of keukenmachine;
 • Een snijplank;
 • Een mes;
 • Een bolzeef.

Bereiding:

 1. Stook de barbecue tot ongeveer 200 graden, zorg dat je maar aan 1 kant kolen hebt liggen, zodat je ook een wat minder warm plekje hebt. Verhit de bakplaat of koekenpan boven de kolen zodat hij lekker heet is.
 2. Maak als eerst de bouillon door het water met de kombu te verhitten tot het bijna kookt. Voeg nu de bonito-flakes, de gember en de citroenschil toe en sluit de pan af met de deksel en laat dit 10 minuten trekken. Zeef het daarna en houdt het warm.
 3. Zout de skreifilet ruim aan beide kanten en zet deze een uurtje in de koelkast. Maak ondertussen de miso-glaze door de miso, sojasaus, sushi azijn en zonnebloemolie met elkaar te mengen. Zet apart tot je vis gebakken is.
 4. Schil de aardpeer en snijd deze in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de ui en kook beiden in zout water tot ze goed gaar zijn. Zeef het geheel en draai het tot een gladde puree in een blender, samen met de mierikswortel en de mayonaise. Hou de puree warm tot je vis klaar is.
 5. Snijd de stelen uit de boerenkool. Stoom de grof gesneden bladeren, boven de bouillon in de bolzeef, in 10 minuten gaar.
 6. Smelt de roomboter op de bakplaat. Dep de skrei droog aan beide kanten en bak deze op de huid tot deze goudbruin is. Bak ondertussen ook de boerenkool goudbruin op de bakplaat. Draai de skrei om en bestrijk de huid rijkelijk met de miso-glaze.
 7. Schep een ruime schep aardpeerpuree op elk bord. Verdeel hierover de dungesneden hyacintbollen. Leg hier op de gebakken vis, met de huid naar boven. Verdeel de boerenkool om de vis heen zodat je de puree eronder niet meer ziet. Verdeel de forelkuit over de 4 stukken skrei. Maak de bouillon op smaak met sojasaus en citroensap en schenk deze vlak voor het serveren onder het gerecht.

 

Eet smakelijk!