Recept afl.26

Hele kip met frambozen, pickles en salsa verde

 

Recept

Hele kip met frambozen, pickles en salsa verde

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de kip:

  • 1 hele biologische kip;
  • 100 gram frambozen;
  • 250 gram yoghurt;
  • 1 rode peper;
  • 2 tenen knoflook;
  • 1 el venkelzaad;
  • 2 tl zout.

Voor pickles:

  • 1 grote witte ui;
  • 200 ml frambozenazijn;
  • 100 ml water;
  • 2 el suiker;
  • 2 el zout.

Voor de salsa verde:

  • 1 bos peterselie;
  • Een halve bos munt;
  • 1 teen knoflook;
  • 200 ml zonnebloemolie;
  • Een snufje zout;
  • Het sap van 1 citroen.

Overig:

  • 100 gram veldsla;
  • 10 radijsjes;
  • 8 pitabroodjes.

Benodigdheden:

  • Een blender of staafmixer;
  • Een kernthermometer;
  • Een steelpannetje;
  • Een mandoline;
  • Een kolen BBQ.

 

Bereiding

  1. Begin met de marinade voor de kip. Maak de marinade door de frambozen met de yoghurt, venkelzaad, rode peper, knoflook, en zout fijn te draaien.
  2. Bereid nu de kip voor. Leg de kip met zijn rug naar boven, en knip of snij langs een kant van de ruggengraad de kip helemaal open. Verwijder nu de ruggengraad door hetzelfde aan de andere kant te doen. Draai de kip nu op zijn rug en duw hem een beetje plat. Bestrooi beide kanten van de kip nu met zout, en smeer hem vervolgens rijkelijk in met de marinade. Laat dit lekker lang intrekken. Minimaal een uur, maar een nacht is ideaal. Bewaar de marinade die je overhebt in een kommetje als dipsaus.
  3. Stook de barbecue tot ongeveer 100 graden, zorg dat je maar aan 1 kant kolen hebt liggen, zodat je ook een plekje hebt zonder directe hitte. Plaats hier de kip en rook de kip tot de kerntemperatuur 73 van de dij 73 graden is.
  4. Maak ondertussen de pickles. Verwarm in een steelpannetje alle ingrediënten behalve de ui, tot alles is opgelost. Snijdt de ui op een mandoline in dunne, halve ringen. Schenk de warme vloeistof over de uien en laat het geheel afkoelen.
  5. Maak de salsa verde door alle ingrediënten fijn te draaien tot een groene volle, frisse saus.
  6. Snijdt ook de radijsjes in flinterdunne plakjes op de mandoline.
  7. Bak de pitabroodjes aan beide kanten tot ze licht kleuren. Houdt ze warm in een schone theedoek tot je gaat eten.
  8. Als de kip de juiste kerntemperatuur heeft, haal hem dan van de BBQ af, en dek hem af met aluminiumfolie. Laat hem 15 minuten rusten. De kerntemperatuur zal nu nog iets stijgen, terwijl het vlees kan rusten en lekker mals wordt.
  9. Serveer de kip met de gehalveerde pitabroodjes, de veldsla, de pickles, de salsa verde en de frambozendip. 

Eet smakelijk!