Recept afl.27

Gerookte worstjes met flatbread, pickles en saffraanyoghurt

 

Recept

Gerookte worstjes met flatbread, pickles en saffraanyoghurt

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor worstjes:

  • 3 meter varkensdarm;
  • 1 kg varkensgehakt met 30% vet;
  • 0,5 el gedroogde oregano;
  • 1 el pittige paprikapoeder;
  • 1 el zoete paprika poeder;
  • 0,5 el venkelzaad;
  • 0,5 el grof gemalen peper;
  • 18 gram zout;
  • 10 gram aardappelzetmeel;
  • 150 ml ijswater.

Voor de flatbreads:

  • 1 kg bloem;
  • 500 ml lauw water;
  • 7 gram gist;
  • 18 gram zout;
  • 18 gram suiker;
  • 2 tenen knoflook, gehakt.

Voor de pickles:

  • 0,5 witte kool;
  • 2 winterpenen;
  • 10 radijsjes;
  • 2 bosuien;
  • 1 rode peper;
  • 300 ml azijn;
  • 100 ml water;
  • 2 el suiker;
  • 1 el zout.

Voor de saffraanyoghurt:

  • 10 takjes saffraan;
  • 2 el citroensap;
  • 500 ml yoghurt.

Benodigdheden:

  • Een deeg machine;
  • Een mengkom;
  • Aluminiumfolie;
  • Een rookmot;
  • Een worstvuller;
  • Een steelpan;
  • Een kolen BBQ.

Bereiding

  1. Maak een dag van tevoren het deeg voor de flatbreads, door alle ingrediënten te mengen, en vervolgens te kneden tot een soepel deeg. Dek het af en laat het in de koelkast rijzen. Haal het een paar uur voor je gaat bakken uit de koelkast.
  2. Maak de pickles door alle groenten zo dun mogelijk te snijden. Verwarm in een steelpan de azijn, het water, de suiker en het zout tot alles is opgelost. Schenk dit over de groenten heen en laat het geheel afkoelen.
  3. Stook de barbecue tot ongeveer 100 graden, zorg dat je maar aan 1 kant kolen hebt liggen, zodat je ook een plekje hebt zonder directe hitte.
  4. Meng het citroensap met de saffraan en laat dit een uurtje staan. Meng dit geheel vervolgens met de yoghurt en maak op smaak met peper en zout.
  5. Vries het varkensgehakt een half uur voor de worst wil maken in. Weeg ondertussen alle andere ingrediënten af in de mengkom en bereid je worstvuller vast voor. Voeg nu het gehakt toe en meng het geheel tot het voelt als een gebonden ‘deeg’. Plaats dit in je worstvuller en volg de instructies van de vuller om hiermee je varkensdarm te vullen. Maak worstjes van zo’n 15 cm.
  6. Rook de zelfgemaakte, of gekochte, worstjes door ze, zonder directe hitte, te roken op de bbq. Vouw hiervoor van het aluminiumfolie een pakketje die je vult met rookmot. Prik er een paar gaatjes in en leg het pakketje op een warm plekje tussen de kolen. De worstjes zijn in een uur of 3, of wanneer ze stevig aanvoelen en je wat vet ziet borrelen in de worstjes, klaar.
  7. Verdeel het deeg in 8 bolletjes. Vorm deze tot flatbreads van een 20 cm doorsnee en bak ze rechtstreeks boven de hete kolen. Het kan hiervoor nodig zijn om de bbq iets op te stoken na het roken van je worstjes.
  8. Smeer de flatbreads als ze klaar zijn in met de saffraanyoghurt, leg daar een worstje op en bestrooi ze rijkelijk met de pickles.

Eet smakelijk!