Recept afl.28

Koningsoesterzwam (of varkenshaas) met geitenkaas, perzik en daslook

 

Recept

Koningsoesterzwam (of varkenshaas) met geitenkaas, perzik en daslook

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de varkenshaasspies:

  • 600 gram varkenshaas, in blokjes van 4 bij 4 cm;
  • 1 l water;
  • 7 gram zout.

Voor de oesterzwamspies:

  • 8 koningsoesterzwammen, in stukken van 4 bij 4 cm;
  • 1 liter groentebouillon;
  • 1 el walnotenolie;
  • 1 el appelazijn.

Voor de geitenkaassaus:

  • 200 gram verse geitenkaas;
  • 200 gram volle kwark;
  • Peper en zout.

Voor de perziksalsa:

  • 1 blik perziken in siroop (400 gram);
  • 1 rode peper;
  • 3 el verse tijm.

Voor de daslookolie:

  • 8 daslook bladeren;
  • 250 ml zonnebloemolie.

Overig:

  • 4 handen vol verse jonge blaadjes van kruiden en slasoorten;
  • 2 el walnotenolie;
  • 1 el appelciderazijn;
  • Peper en zout.

Benodigdheden:

  • Een mengkom;
  • Een garde;
  • Een blender of staafmixer;
  • Een koffiefilter;
  • Een kolen bbq;
  • Een snijplank;
  • Een mes;
  • Een bak met ijswater.

Bereiding

  1. Marineer een dag van tevoren de varkenshaas in de pekel. Zet deze in de koelkast. Marineer ook de koningsoesterzwammen door deze te mengen met de warme bouillon en de overige smaakmakers.
  2. Verwarm de bbq voor, stook hem lekker heet aan 1 kant. Rijg de oesterzwammen en varkenshaas op spiesen naar keuze.
  3. Maak de geitenkaassaus door alle ingrediënten met elkaar te mengen tot je een gladde massa krijgt.
  4. Maak de daslookolie door deze met de zonnebloemolie te blenden tot deze mooie felgroen is. Zeef hem met de koffiefilter.
  5. Maak de perziksalsa door de perzik, de rode peper en de tijm fijn te hakken en met elkaar te mengen.
  6. Was en fris je kruiden- en slamengsel op door deze een half uurtje te laten zwemmen in ijswater.
  7. Bak je spiesen op de bbq. De varkenshaas is gaar als hij een kerntemperatuur van 60 graden heeft. De koningsoesterzwammen zijn klaar als ze stevig aanvoelen. Laat beiden 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  8. Serveer het gerecht door eerst een lekkere schep geitenkaassaus op het bord te smeren. Maak daarin een kuiltje voor waar je een paar eetlepels daslookolie in schept. Leg daarop van de spiesen. Garneer de spiesen met een paar lepels perziksalsa en een mooie pluk van de sla.

Eet smakelijk!