Ganzenbout met uiencompote, een voorjaarsboeketje en rode wijnsaus met lievevrouwebedstro
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de ganzenbout:
- 4 wilde ganzenbouten;
- 1 l zonnebloemolie;
- 2 laurierblaadjes;
- 1 tl zwarte peperkorrels;
- 1 el zout;
Voor de rode wijnsaus:
- 500 ml rode wijn;
- 2 rundvleesbouillonblokjes;
- 1 klein blikje tomatenpuree;
- 4 takjes lievevrouwebedstro;
Voor de uiencompote:
- 500 gram rode ui, in dikke ringen;
- 500 ml witte wijn;
- 2 el appelazijn;
- 90 gram suiker;
- Zout en peper;
Voor het boeket:
- 1 bosje raapstelen;
- 8 takjes bieslook;
- 4 bladeren daslook;
- Kruiden naar wens;
- 30 ml walnootolie;
- 20 ml appelazijn;
Benodigdheden:
- Grote pan met dikke bodem;
- 2x steelpan;
- Snijplank;
- Koksmes;
- Kolen BBQ;
Bereiding:
- Verwarm de BBQ voor op maximaal 100 graden, stook hem maar aan 1 kant op.
- Zout de ganzenbouten aan beide kanten en doe ze in een pan. Zet ze onder met zonnebloemolie en voeg de laurierblaadjes en peperkorrels toe. Plaats deze op een plekje zonder directe hitte van de kooltjes. Zorg dat de olie niet borrelt. Gaar de ganzenbouten ongeveer 3 uur, of tot je het vlees makkelijk van het botje af kunt duwen met je vinger.
- Maak ondertussen de rode wijnsaus door alle ingrediënten met elkaar te combineren in een steelpan. Laat het geheel inkoken tot de gewenste dikte en maak op smaak met kruiden naar keuze.
- Maak de uiencompote door de rode uien zachtjes aan te bakken in wat olie. Voeg alvast een snufje zout toe om te voorkomen dat ze aanbakken. Als de uien mooi zacht en glazig zijn, voeg je de overige ingrediënten toe. Laat het geheel nu zo langzaam mogelijk inkoken tot je een stroperige jam krijgt.
- Maak van de raapstelen en overige kruiden een mooi boeketje. Bindt het geheel samen met een takje bieslook. Maak een simpele dressing door de walnootolie met de appelazijn te combineren en dresseer hiermee het boeketje.
- Geef de ganzenbout wat kleur door hem te bakken voor je hem serveert. Serveer hem op een lekkere schep aardappelpuree. Leg daarnaast de uiencompote en het boeketje, en maak het gerecht af met een flinke schep jus.
Eet smakelijk!