Recept afl.34

Sukade-steak met paling en brocoli

Recept

Sukade-steak met paling en brocoli

 

Ingrediënten voor 4 personen

 

Voor de steak:

4 lekkere, dikke sukadelappen, met een mooi vetrandje

 

Voor de broccoli-salade:

1 broccoli, in kleine roosjes met zoveel mogelijk steel

100 gram geroosterde hazelnoten

1 gerookte palingfilet

3 el koolzaadolie

3 el appelcider azijn

2 takjes rozemarijn, fijngehakt

 

Optioneel:

Extra roosjes van elke andere koolplant die je ter beschikking hebt

Koolzaadbloempjes

 

Voor de botersaus:

1 potje kappertjes

250 gram roomboter

1 gerookte palingfilet

1 el mosterd

 

Benodigdheden:

Snijplank

Bolzeef

Steelpannetje

Barbecue

Koksmes

Mengkom

Zonnebloemolie

Barbecuekwast

 

Bereiding;

  1. Verwarm de barbecue voor op 250 graden, zorg dat je onder ongeveer de helft van het rooster kooltjes hebt liggen. 
  2. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg vervolgens alle ingrediënten voor de saus toe. Houdt deze warm op een minder heet plekje. 
  3. Dresseer de broccoliroosjes, en eventueel andere kool-roosjes, met olijfolie. Rooster ze in het bolzeefje en beweeg ze regelmatig. Ze zijn klaar als ze mooi rondom gekleurd zijn. Proef of ze gaar zijn.
  4. Meng alle geroosterde roosjes in een mengkom met de overige ingrediënten voor de salade. Breng het op smaak met peper en zout. Je kunt de salade direct warm serveren of laten afkoelen. 
  5. Smeer het rooster van de barbecue licht in met zonnebloemolie en bak op de heetste plek de sukade lappen. Ongeveer 4 minuten aan elke kant, of tot ze een mooie diepe kleur hebben voor een medium steak. Laat de steak op je snijplank 5 minuten rusten. Breng op smaak met peper en zout en snijd in mooie reepjes voordat je ze op de borden legt. 
  6. Serveer de steak met een flinke bult van de salade en schep een paar lepels van de botersaus over zowel de salade als de steak. Garneer het gerecht met koolzaadbloempjes. 

Eet smakelijk!