Gevulde artisjokbodem

Met geitenkaas quenelle en doperwtencreme

Boodschappen

Voor de artisjokbodems

4 artisjokken 

1 citroen (voor kookwater) 

Zeezout 

Voor de doperwtencrème

200 g doperwten 

20 g boter

1 el crème fraîche

Zout & versgemalen witte peper

 

Voor de quenelle

120 g verse zachte geitenkaas

20 ml room

Eventueel beetje citroenrasp

Voor de tuinkruidenbouillon

500 ml groentebouillon (helder)

20 g platte peterselie (blaadjes)

10 g dragonblaadjes

10 g bieslook

20 g spinazie (voor kleur)

Zout naar smaak

Gevulde artisjokbodem met quenelle van geitenkaas en doperwtencrème, geserveerd in een warme, groene tuinkruidenbouillon. De quenelle, een ovaal gevormde toef, laat het gericht er chique uitzien.

Wat kun je verwachten?

  • Zachte artisjok met romige vulling
  • Friszoete doperwtencrème
  • Luchtige quenelle van geitenkaas
  • Geurige, groene kruidenbouillon
  • Een verfijnd en elegant gerecht

Bereidingswijze

Artisjokbodems bereiden

1. Breng een grote pan gezouten water met een halve citroen aan de kook.

2. Snijd de stelen van de artisjokken en verwijder de buitenste harde bladeren.

3. Kook de artisjokken 25–30 minuten tot de bodems zacht zijn.

4. Laat iets afkoelen, verwijder de bladeren en het hooi, zodat alleen de bodem overblijft.

5. Houd warm of verwarm kort voor serveren in wat bouillon.

Doperwtencrème

1. Blancheer de doperwten 2 minuten in zout kokend water.

2. Giet af en pureer meteen met boter en crème fraîche tot een gladde crème.

3. Breng op smaak met zout en witte peper.

4. Vul de artisjokbodems met de creme.

Quenelle van geitenkaas

1. Meng de geitenkaas met de room tot een smeerbare, luchtige massa.

2. Vorm met twee lepels een quenelle (langwerpig balletje) en leg deze op de doperwtencrème in de artisjokbodem.

Tuinkruidenbouillon

1. Breng de groentebouillon aan de kook.

2. Dip de peterselie, dragon, bieslook en spinazie 20 seconden in de bouillon. 

3. Pureer direct en zeef door een fijne zeef of kaasdoek voor een gladde, groene bouillon.

4. Breng op smaak met zout.

Tip van de Chef

Voor extra verfijning kun je de bouillon opschuimen met een staafmixer net voor serveren. Dat geeft een lichtere, elegante presentatie.

Opmaak

1. Plaats een gevulde artisjokbodem in een diep bord.

2. Schenk de warme tuinkruidenbouillon er rondom.

3. Serveer direct zodat de quenelle zacht begint te smelten in de warme bouillon.

    Alles over de Kamado

    Meer afleveringen

    Aflevering 38, Zaandam

    Aflevering 38, Zaandam

    07-06-2025 | In Zaandam steken Ivo, Djamilla en het team de handen uit de mouwen bij Marije en Pascal. Ze zijn gek op bloemen en planten, maar van een droomtuin is nog weinig te zien.

    Aflevering 37, Weesp

    Aflevering 37, Weesp

    31-05-2025 | Ivo, Djamilla en het team reizen naar het gezellige Weesp, waar Annemieke en Marco hun stadse leven in de hoofstad Amsterdam hebben verruild voor een huis mét tuin.

    Aflevering 36, Apeldoorn

    Aflevering 36, Apeldoorn

    24-05-2025 | In Apeldoorn gaat het team aan de slag bij Michel en Ineke. Ze zijn gek op hun tuin en houden van planten.