Specials

Dit seizoen van De Grote Tuinverbouwing gaat het team aan de slag met een aantal bijzondere projecten. In samenwerking met goede doelen gaan Ivo, Djamilla en de rest van het team naar uitzonderlijke plekken om hun steentje bij te dragen. Hierdoor komen ze op onverwachte locaties en worden ze deelgenoot van bijzondere en inspirerende verhalen.

Aflevering 37

KNGF Geleidehonden

De Grote Tuinverbouwing Logo
In aflevering 37 is het team op bezoek bij KNGF Geleidehonden, een van de grootste opleiders van hulphonden voor mensen met een beperking in Nederland. De binnentuin van het terrein speelt een belangrijke rol voor cliënten die net zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld een blindengeleidehond. Dit is namelijk de plek waar de mensen hun eerste stappen zetten met hun nieuwe maatje en hulpmiddel. Omdat de tuin door een gevarieerd gezelschap wordt gebruikt, is het belangrijk dat alle zintuigen worden geprikkeld. Zo kunnen alle cliënten optimaal genieten en een team leren vormen met hun hond.

KNGF Geleidehonden zet zich sinds 1935 in om mensen met een beperking te ondersteunen met een professioneel opgeleide hulphond. Jaarlijks worden er zo’n 200 pups geboren die binnen 2 jaar worden klaargestoomd als geleide- of assistentiehond voor mensen met een visuele, fysieke of geestelijke hulpvraag. 

Dankzij de inzet van puppypleeggezinnen kunnen de jonge pups eerst een jaar socialiseren voordat zij bij KNGF Geleidehonden met hun opleiding starten. De honden volgen daar de carrière die het beste bij hun talent past en aan het einde van de opleiding volgt de matching met een geschikte cliënt.  Bij een perfecte match zal de hond het dagelijks leven van iemand met een visuele beperking, een spierziekte of PTSS ingrijpend kunnen verbeteren.

KNGF Geleidehonden heeft al decennialang ervaring opgedaan op het gebied van hond en handicap. Ze zijn expert in het fokken, verzorgen en opleiden van deze hulphonden, maar ook in het begeleiden van de mensen die met zo’n hond vooruitgeholpen kunnen worden. Naast de bekende blindengeleidehond voor mensen met een visuele beperking, leveren ze bijvoorbeeld ook de ADL-assistentiehond voor mensen met een lichamelijke functiebeperking en de PTSS-assistentiehond voor mensen van defensie, politie of brandweer die in hun werk een posttraumatische stressstoornis hebben opgelopen. De KNGF-medewerkers geven Ivo een kijkje achter de schermen en laten hem de hulp van een hond ervaren.

Voor veel mensen met een beperking zijn hulphonden van onschatbare waarde. Zo’n hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. Kijk maar naar Martine met haar blindengeleidehond Giggles, die in deze uitzending aan het woord komt. Giggles vergroot de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van Martine en biedt haar tevens mobiliteit en vrijheid. Hij staat altijd voor haar klaar en zij voor hem.

Steun KNGF Geleidehonden

Met jouw donatie, groot of klein, kan KNGF Geleidehonden nu en in de toekomst honden als Giggles blijven opleiden! Ga naar www.geleidehond.nl/ word nu donateur! 

Aflevering 32

Nationaal MS Fonds

De Grote Tuinverbouwing Logo
In aflevering 32 slaat de Grote Tuinverbouwing de handen ineen met het Nationaal MS Fonds. Het team gaat langs bij Tamar en haar kinderen Marnix en Esmee in Zuid-Beijerland. Toen Tamar 34 was werd bij haar MS vastgesteld. Het huis en vooral de tuin baren haar zorgen, het ziekteverloop is grillig en het is moeilijk te zeggen wanneer ze eventueel aan een rolstoel gebonden zal raken. Gelukkig schiet ons team haar te hulp en worden haar woning en tuin mét oog voor de toekomst aangepakt!

In de Kleur je Leven maken we kennis met de 23-jarige vechtersbaas Crystal. Ook zij heeft MS en weet niet wat de toekomst brengen zal. Muziek biedt haar veel troost en kracht en ook zij verdient het om in het zonnetje te worden gezet. Zelf hoopt ze anderen te inspireren met haar cover Vechtersbaas en wil ze meer begrip en bekendheid geven aan MS. Daar kunnen wij als De Grote Tuinverbouwing alleen maar achter gaan staan!

Multiple Sclerose is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel, waarbij door zenuwontstekingen de spieren en organen niet meer goed worden aangestuurd. In Nederland krijgt gemiddeld iedere dag wel iemand de diagnose en de eerste symptomen worden meestal zichtbaar bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Daarnaast is het de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Een oplossing voor MS bestaat helaas nog niet, maar gelukkig zijn er wel medicijnen die het verloop van de ziekte kunnen remmen.

Het Nationaal MS Fonds strijdt voor een toekomst zonder MS! Dit doet het fonds door wetenschappelijk onderzoek te financieren. Daarnaast bieden ze ondersteuning aan mensen met MS en hun naasten, stimuleren ze betere zorg, organiseren ze activiteiten en programma’s voor een beter leven met MS en voert het Nationaal MS Fonds campagne voor meer bewustwording over de ziekte. 

Steun het Nationaal MS Fonds

De gevolgen van MS zijn enorm en de toekomst van jonge mensen staat volledig op zijn kop en daarom is er meer onderzoek nodig. Met een maandelijkse donatie van € 3,- kun jij al het verschil maken. 

Aflevering 27

Cordaid

In aflevering 27 van De Grote Tuinverbouwing staat alles in het teken van water. Op 22 maart is het Wereld Waterdag. Die dag is bedoeld om mensen over de hele wereld meer bewust te maken van water en alle problemen eromheen. Ons land kent steeds meer wateroverlast, daarom gaat Ivo met zijn team groen brengen in een Rotterdamse straat waar te veel steen ligt. Meer groen zorgt ervoor dat overtollig water weg kan en dat het beter in de bodem wordt vastgehouden. Terwijl Ivo daarmee aan de slag gaat, volgt hij cameraman Niels, die in Zuid-Soedan filmt hoe Cordaid mensen helpt die door aanhoudende droogte geen water hebben of dit uit een vervuilde bron halen. De keiharde realiteit voor veel mensen. Cordaid zorgt onder andere voor waterpunten met schoon drinkwater en biedt daarmee weer hoop en een goede gezondheid voor heel veel mensen.

Schoon drinkwater is belangrijk voor iedereen! Wat nu als je in een land woont waar het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je schoon drinkwater binnen handbereik hebt? Zoals in Zuid-Soedan waar veel mensen meer dan 30 minuten lopen naar een veilige waterbron.

Wereldwijd hebben 771 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Iedere 90 seconden sterft ergens een kind door het drinken van vervuild water. Omdat toegang tot schoon water één van de belangrijkste mensenrechten is, voert Cordaid wereldwijd tientallen waterprojecten uit. Door waterinstallaties op zonne-energie aan te leggen, wateropslagplaatsen te bouwen en waar nodig water met trucks te transporteren, kunnen duizenden levens gered worden. Niet alleen omdat ze het kunnen drinken, maar ook omdat het water gebruikt kan worden om hun land te besproeien en zo weer eigen voedsel te verbouwen.

STEUN Cordaid

Samen staan we sterk. Jouw donatie redt levens. Help mee met 3 euro per maand.

Aflevering 22

kinderfonds mamas

In aflevering 22 van het zesde seizoen staat er een bijzonder project voor Ivo klaar. Hij gaat samen met Robèrt van Beckhoven, ambassadeur van Stichting MAMAS, naar de sloppenwijken van Duncan Village, Zuid-Afrika. Hier maken Ivo en Robert kennis met de harde realiteit waar vele Zuid-Afrikanen in leven. Ivo staat de MAMAS bij en samen leggen ze een moestuin aan voor twee jonge broers die in de meest erbarmelijke omstandigheden leven. Robèrt verzorgt samen met de MAMAS een waar feestmaal. Samen doen ze er alles aan om de levensomstandigheden van de kinderen in Zuid-Afrika te verbeteren. 

De MAMAS in Zuid-Afrika geven de meest kwetsbare kinderen weer een toekomst. Kinderfonds MAMAS steunt deze sterke, indrukwekkende vrouwen die zich inzetten voor kinderen in ernstige armoede. De MAMAS organiseren zelf structurele dagelijkse zorg, bescherming, eten, warmte en natuurlijk veel liefde voor de kinderen. In 56 indrukwekkende projecten hebben zij inmiddels al meer dan 77.000 kinderen kunnen helpen. 

Steun de MAMAS

Voor maar 20 cent per dag (= 6 euro p/m) zorgen MAMAS in Zuid-Afrika ervoor dat de kinderen veilig, gezond en geliefd opgroeien. Helpt u mee?

Aflevering 18

Prinses beatrix spierfonds

Ivo, Djamilla en het hele team van de Grote Tuinverbouwing gaan in aflevering 18 van het zesde seizoen vol bewondering aan de slag bij Marieke. Zij woont samen met haar drie zoons in Drunen. Haar 11-jarige zoon, Tobias, wordt door zijn spierziekte (myotone dystrofie) steeds meer rolstoelgebonden. Momenteel kan hij met zijn rolstoel niet de tuin in. Dennis van Aarssen, ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds, vraagt Ivo en het team om hen hiermee te helpen. Djamilla gaat natuurlijk aan de slag in de woonkamer om een warm en knus interieur te verzorgen.

Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert, stuurt en stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Want alleen met onderzoek kunnen medicijnen worden ontwikkeld voor alle mensen met een spierziekte in Nederland. Als je een spierziekte hebt, moet je elke keer iets inleveren. Soms met fatale gevolgen. Bijna alle spierziekten zijn progressief; de symptomen verergeren en patiënten gaan steeds verder achteruit. Wanneer de achteruitgang begint en hoe snel die gaat, is een grote onbekende factor. Deze achteruitgang moet worden gestopt.

Draag jij bij?

Help mee in de strijd tegen spierziekten en geef voor wetenschappelijk onderzoek. Door een maandelijkse donatie van 3,- kun jij al het verschil maken.

Aflevering 17

Stichting AAp

In de 17e aflevering van seizoen 6 van de Grote Tuinverbouwing staat Ivo, Djamilla en de rest van het team een bijzondere klus te wachten. Zij gaan op het terrein van Stichting AAP in Almere een van de Apeneilanden aanpakken! Djamilla zorgt ervoor dat alle vrijwilligers en medewerkers die dag en nacht klaarstaan voor de dieren een feestelijke plek hebben om tot rust te komen. In Spanje bezoekt Rob het Spaanse opvangcentrum van AAP. Op deze locatie worden niet alleen primaten opgevangen, maar is er ook ruimte voor grote katachtigen, zoals leeuwen en tijgers.

In Europa worden talloze dieren, variërend van apen tot tijgers en leeuwen, illegaal als huisdier gehouden of uitgebuit in circussen en andere vormen van entertainment. Dit resulteert in aanzienlijk dierenleed, een situatie die AAP als onaanvaardbaar beschouwt.

 Jij kan het verschil maken!

Dankzij jouw bijdrage kan AAP dieren in nood opvangen en ze de specialistische zorg geven die ze nodig hebben om te herstellen van hun verleden. Na hun herstel streeft AAP ernaar om voor zoveel mogelijk dieren een fijne, permanente plek te vinden bij geschikte partners. Hierdoor komt er bij AAP weer plek vrij voor nieuwe dieren in nood. Tegelijkertijd zet AAP zich in voor verbetering van wet- en regelgeving in Europa, met als doel het voorkomen van dierenleed. Jouw bijdrage maakt dit alles mogelijk!

Wil je donateur worden? SMS Tuin naar 7171 en steun AAP met 4 euro per maand of gebruik de onderstaande knop.Kijk dan ook even op onze social kanalen, want wij geven 10 keer 2 kaarten weg voor een rondleiding bij Stichting AAP.

Kijk zaterdag om 17:00 of zondag om 10:30 op SBS6