Zeebaars, lotuswortel & puntpaprika

Boodschappen

2 hele zeebaarzen, schoongemaakt en de schubben verwijderd 

150-200 g lotuswortel, in dunne plakjes

2 rode puntpaprika’s, in blokjes

2 bosuitjes, in fijne ringen gesneden 

2 teentjes knoflook, fijngesneden 

2 cm verse gember, in dunne reepjes

2 el sojasaus

1 el sesamolie

1 tl agavesiroop

1 el sesamzaadjes, geroosterd

1 limoen (sap en schil in plakjes)

Verse shiso purper (als opmaak)

Zout en versgemalen peper (om smaak toe te voegen)

 

Benodigdheden

Gas-BBQ met deksel

Aluminiumfolie

Snijplank en scherp mes

Zeebaars in aluminiumfolie, rechtstreeks van de barbecue. Een hele vis die langzaam gaart in zijn eigen vocht, waarbij de groenten en marinade lichtjes hun smaak afgeven. Zo ontstaat een puur en vol gerecht. Doordat het folie alles goed afsluit, blijven alle smaken bewaard. Het resultaat is een smaakvolle, zachte vis.

Wat kun je verwachten?

  • Een rustig gegaarde vis: sappig en smaakvol.
  • Groenten die voor een frisse bijsmaak zorgen.
  • Een gerecht dat je makkelijk vanuit het folie op tafel zet.
  • Een feestelijk eindresultaat.

Bereidingswijze

Marinade maken

1. Meng in een kom: sojasaus, sesamolie, agave, knoflook en gember.

2. Roer kort door en zet apart.

Vis voorbereiden

1. Spoel de zeebaarzen schoon, dep droog.

2. Wrijf licht in met peper, en bestrijk met een beetje van de marinade.

Groenten mengen

1. Meng lotuswortel, puntpaprika en bosui met de rest van de marinade.

Inpakken

1. Leg dubbelgevouwen aluminiumfolie klaar.

2. Maak een laagje van de groenten, leg de zeebaars erop.

3. Stop enkele plakjes limoen en extra gember in de buikholte van de vis, zodat de smaak er goed intrekt.

4. Verdeel de resterende groenten eroverheen.

5. Sluit de folie goed tot een pakketje.

BBQ bereiding

1. Verwarm de gas-BBQ voor op 180–200 °C.

2. Leg de pakketjes op het rooster en sluit het deksel.

3. Gaar ca. 20–25 minuten (afhankelijk van de grootte van de vis).

4. Controleer: het vlees moet wit en sappig zijn en loskomen van de graat.

Afwerking en serveren

1. Open de folie voorzichtig.

2. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en maak op met shiso purper.

3. Serveer met limoenpartjes. 

Meer afleveringen

Aflevering 38, Zaandam

Aflevering 38, Zaandam

07-06-2025 | In Zaandam steken Ivo, Djamilla en het team de handen uit de mouwen bij Marije en Pascal. Ze zijn gek op bloemen en planten, maar van een droomtuin is nog weinig te zien.

Aflevering 37, Weesp

Aflevering 37, Weesp

31-05-2025 | Ivo, Djamilla en het team reizen naar het gezellige Weesp, waar Annemieke en Marco hun stadse leven in de hoofstad Amsterdam hebben verruild voor een huis mét tuin.

Aflevering 36, Apeldoorn

Aflevering 36, Apeldoorn

24-05-2025 | In Apeldoorn gaat het team aan de slag bij Michel en Ineke. Ze zijn gek op hun tuin en houden van planten.