Recept afl. 2

Jeremy heeft zich weer ingezet voor een lekkere maaltijd in Rotterdam en kookt met wat de natuur ons geeft. Hij haalt zelfs wat uit de zee! Zeeuws buikspek, gegaard in helmgras met een salade van kokkels en garnalen.

Recept

Dit heb je nodig:

 • 1 kg buikspek (varkensvlees)
 • 4 lepels ‘braairub’ (no. 2)
 • Een bussel helmgras (van een kweker)
 • 300 gram kokkels
 • 1 potje oesterblad
 • 50 gram zeekraal
 • 1 ‘Little gem’
 • 3 lepels Olijfolie
 • 1 tube Zaanse mayonaise
 • 1 tube ketchup
 • 1 blikje Deepbleu krab
 • 2 flesjes Wild Mill Tripel
 • 1 bakje zeewier
 • 1 peer
 • Kippengaas

Bereiding:

Kruid het buikspek met de braairub en laat dit een uurtje intrekken. Rooster het spek op direct vuur (ca. 150 graden) tot er een korstje ontstaat. Rol het spek samen het helmgras in kippengaas en vorm het tot een pakketje. Leg dit direct op de kooltjes (10 stuks) met een temperatuur van 120 graden. Laat het buikspek garen tot een kern temperatuur van 78 graden, dit duurt ongeveer 6 uur. Voeg steeds als de temperatuur daalt weer nieuwe, warme kooltjes toe.
Doe de olijfolie op de grillplaat en rooster de kokkels tot de ze opengaan: dan zijn ze gaar. Blus ze af met een half glas Wild Mill BBQ Beer Tripel. Voeg knoflook en kruiden toe aan het mengsel en laat het nog even mee braden. Haal de plaat van het vuur, voeg de garnalen toe en marineer alles met het braadvocht.
Maak een salade van de Little Gem, de garnalen en het vlees uit de kokkels. Maak naar smaak een sausje van Zaanse mayonaise, ketchup en het zeewier (dit eerst even kort afspoelen en daarna klein snijden). Maak het af met een beetje oesterblad en zeekraal.
Snijd de peer klein en vermeng het met 1 flesje Wild Mill Tripel voor de beer sangria. Serveer de salade met het Zeeuwse spek en de rest van de beer sangria. Cheers! 😋
De Grote Tuinverbouwing - aflevering 2