Recept afl. 9

In deze aflevering maakte Jeremy eten uit een heel bijzonder en smaakvol land, namelijk Japan!
Hij kookte een lekker miso-soepje, tempura en yakatori. Jeremy laat jullie graag zien hoe je een goede basis legt voor je Japanse maaltijd. 

Een standaard Japanse maaltijd heeft altijd een basis van rijst en miso soep. De gerechten worden gemaakt met seizoensgebonden ingrediënten en hebben meestal als bijgerecht
een stukje vlees of vis, gezuurde of gekookte groenten die je lekker terug laat
komen in de miso soep.

Recept

Miso soep
Miso is een typisch Japanse soep, die een belangrijk onderdeel is van het Japanse leven. De soep bestaat uit tofu, niboshi (kleine gedroogde sardientjes) katsuboshi (stukjes bonito, een tonijnachtige vis) en wasabi.


Dit heb je nodig:

 • 375 gr tofoe, in blokjes
 • 4 el hoisinsaus
 • 1 paksoi
 • 300 gr gemengde paddenstoelen, grof gesneden
 • 4 porties ramennoedels
 • 2 liter paddenstoelenbouillon
 • 100 gr taugé
 • 4 eieren, gekookt
 • 4 el nori vlokken
 • 2 el zwarte sesamzaadjes
 • zonnebloemolie
 • 2 el misopasta

Bereiding:
Zet een pan met water op het vuur en voeg daar gedroogde paddenstoeltjes en gedroogde sardientjes bij. Deze combinatie zorgt ervoor dat de basis van de bouillon boordevol smaak zit! Laat dit even borrelen en laat je verrassen door de lekkere geur die vrijkomt. Voeg hierna twee eetlepels misopasta toe. Laat dit vervolgens 20 minuten trekken. Voor een krachtigere misosoep voeg je nog een eetlepel misopasta toe. Om de misosoep extra smaak te geven kook je ook 300 gr gemengde paddenstoelen en paksoi er in mee. Dit geeft extra smaak en daarnaast kun je het ook nog eens mooi gebruiken om het bord mee op te maken!
Tauge blancheer je normaal gesproken in gekookt water. Om ook de tauge meer smaak te geven leggen we het nu in een zeef en halen we het door de misosoep heen. Op die manier krijgt het een veel spectaculairdere smaak, helemaal in de Japanse sferen dus!
In Japan zijn ze dol op zacht gekookte eieren, dus deze gaan we ook maken. Breng een pannetje water aan de kook en laat er de eieren 4 minuten in koken. Tot slot gaan we de soep zeven, zodat we een gladde soep overhouden. In deze ‘schone’ soep kook je tot slot de ramen.

Tempura
Tempura is een gerecht dat vaak met andere dingen gegeten wordt. Hiervoor worden vaak groenten, garnalen of stukjes vis gebruikt. Deze worden in een beslag gedoopt en kort gefrituurd, waardoor je een lekkere, krokante snack krijgt!

Dit heb je nodig:

 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • Rijstolie
 • Water
 • Wild Mill bier

Bereiding:
Snijd de aubergine en courgette in plakjes. Snijd de plakjes lekker dun, zodat het snel krokant kan worden. Vul een kom met water en voeg hier wat bier aan toe. Vervolgens voeg je hier lichte bloem aan toe. Het is belangrijk dat je geen garde gebruikt, maar twee satestokjes of een kookpincet. Door weinig te roeren houd je het beslag lekker luchtig en wordt het eindresultaat mooi krokant. Hierna haal je de plakjes courgette en aubergine door het beslag en bak je ze knapperig in rijstolie.

Yakitori
Yakitori zijn kleine stukjes kip die op een prikker of bamboestokje geregen worden en boven een houtskoolvuur worden gegrild. In deze aflevering heeft Jermey deze spiesjes gegrild op een heel bijzonder soort houtskool uit Japan, genaamd binchotan. Deze houtskool is anders dan anderen, door het hoge percentage koolstof wat er in zit. Maak je eigen yakitori recept klaar en rooster ze spiesjes boven binchotan houtskool voor een speciale smaak!

De Grote Tuinverbouwing - aflevering 9