Voor een maaltijd voor vier personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
1 kg mosselen, gespoeld;
1 hokkaido pompoen;
3 takjes rozemarijn;
3 takjes tijm;
1 bol + 1 teen knoflook;
1 liter zonnebloemolie;
50 gram zeebanaantjes of zeekraal;
50 gram oesterblad of lamsoor;
Mayonaise;
50 ml appelciderazijn;
250 ml groentebouillon;
10 gram venkelzaad;
Olijfolie;
Peper en zout.
Keukenmateriaal:
1 steelpannetje;
Een kernthermometer ;
Een mes;
Een snijplank;
Een mengkom;
Een grote metalen zeef;
Een garde;
Een gasbarbecue;
Een rol aluminiumfolie.
Bereiding
Verwarm de barbecue voor op een middelhoge temperatuur (rond de 160 graden);
Snij de pompoen in kwarten en verwijder de zaadjes. Dompel dit kwart onder met zonnebloemolie in het steelpannetje. Voeg 1 teen knoflook, de tijm en wat zout toe en zet dit op de barbecue met de thermometer in de olie. Probeer de olie op een temperatuur van 80 graden te houden tot de pompoen boterzacht is. Houd de pompoen dan warm in de olie tot de rest klaar is;
Verwarm de groentebouillon met het venkelzaad tot hij lekker smaakt. Meng in een mengkom, met een garde, de 5 eetlepels mayonaise met 1 takje gehakte rozemarijn en de appelciderazijn. Voeg al kloppend de warme bouillon toe tot je een mooie dikke gebonden saus krijgt;
Snijd een klein topje van de hele bol knoflook af. Sprenkel hier wat olijfolie en zout op en verpak de bol in aluminiumfolie. Leg dit pakketje op een warme plek op de barbecue voor ongeveer 45 minuten;
Verhoog nu de temperatuur in de barbecue maximaal en gebruik de zeef om de gespoelde mosselen op je barbecue te kunnen garen. Als ze open gaan, zijn ze klaar;
Serveer de pompoen met de zachte teentjes knoflook, de rozemarijnsaus en de mosselen, en garneer met lekker veel zilte plantjes.