Recept afl.14

Spruiten aan de stronk met karnemelk-spar dip

Recept

Ingrediënten:

  • 1 hele spruitenstronk;
  • 100 ml karnemelk;
  • 3 el mayonaise;
  • 1 el mosterd;
  • 4 el sparnaalden;
  • 200 ml zonnebloemolie;
  • 2 el honing;
  • 1 el olijfolie;
  • 1 el appelciderazijn;
  • Peper/zout.

Je hebt de volgende keukengereedschappen nodig:

  • Een mes;
  • Een snijplank;
  • Een kwastje;
  • Een mengkom;
  • Een tang;
  • Een blender of een staafmixer;
  • Een koffiefilter;
  • En een gasbarbeque.

Bereiding

  • Verwarm de barbecue voor op 190 graden;
  • Bereid de gevulde kalkoen volgens de instructies voor en leg hem 30 minuten op de barbecue met gesloten deksel. Verlaag de temperatuur vervolgens tot 140 graden en gaar de kalkoen tot een kerntemperatuur van 56 graden. Pak de kalkoen vervolgens in, in aluminiumfolie en laat rusten tot de temperatuur gestegen is naar 64 graden;
  • Maak de spruitenstronk schoon door alle bladeren eraf te snijden en de stronk schoon te spoelen. Leg hem vervolgens 20 minuten op de barbecue voor de eerste garing;
  • Maak ondertussen de marinade door de honing, olijfolie en appelciderazijn met elkaar te mengen en op smaak te maken met zout;
  • Bestrijk de spruitenstronk na de eerste garing elke 10 minuten met de marinade en draai hem regelmatig. De stronk is klaar als alle spruitjes mooi donker gekleurd zijn;
  • Maak een spar-olie door de zonnebloemolie en de sparnaalden 10 minuten te verhitten. Vervolgens draai je dit mengsel fijn met een blender of staafmixer, waarna je het zeeft met een koffiefilter;
  • Meng de karnemelk met de mosterd en de mayonaise om een frisse dip te maken. Serveer dit in een kommetje en besprenkel rijkelijk met de sparolie;
  • Dip de spruiten in dit kommetje en je hebt een heerlijk bijgerecht!

Eet smakelijk!