Recept afl.21

Pilav van spelt gemaakt, met geitenvlees en pruimen

Recept

Pilav van spelt gemaakt, met geitenvlees en pruimen

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de geitenstoof:

  • 800 gram geitenvlees (bij voorkeur procureur of schouder in blokjes;
  • 1 winterpeen;
  • 2 uien;
  • 2 tenen knoflook;
  • 1 kaneelstokje;
  • 1 el peperkorrels;
  • 1 el venkelzaad;
  • 1 el jeneverbessen;
  • 2 el tomatenpuree;
  • 10 gedroogde pruimen;
  • 1 L rode wijn;
  • 50 gram roomboter.

Voor de spelt:

  • 200 gram speltkorrels (12 uur geweekt in water in de koelkast);
  • 750 ml groentebouillon;
  • 1 ui;
  • 4 blaadjes salie;
  • 10 kastanje champignons (gehalveerd);
  • 0.5 pompoen (in blokjes);
  • 50 gram roomboter;
  • 200 gram geitenkwark;
  • 4 takjes tijm;
  • Zout en peper.

Overige benodigdheden:

  • Een mes;
  • Een snijplank;
  • 2 pannen met een dikke bodem en deksel;
  • Een Mengkom.

Bereiding:

Verwarm de barbecue voor op 190 graden. Stook de barbecue maar aan 1 kant aan.

Verwarm de pan voor de stoof voor boven de vlammen en laat de boter smelten in de pan.

Als de boter gesmolten is  bak je hierin de ui, knoflook, wortel en specerijen tot ze licht kleur krijgen. Voeg vervolgens het vlees toe en doe hiermee hetzelfde.

Voeg nu de pruimen, de tomatenpuree, de specerijen, een snuf zout en de wijn toe en breng het geheel aan de kook.

Sluit nu de deksel en schuif de pan van de vlammen weg. Sluit de barbecue zodat de temperatuur op 190 graden blijft. Stoof het vlees een uur met de deksel op de pan, haal daarna de deksel van de pan en stoof verder tot het vlees gaar is en de saus lekker dik.

Maak ondertussen de spelt. Verwarm de pan voor boven de vlammen en laat de boter smelten.
Als de boter gesmolten is, bak je hierin de ui, knoflook en salie. Voeg vervolgens de spelt korrels toe en bak pak deze 2 minuten mee.

Blus het geheel af met de bouillon en sluit de deksel. Schuif de pan van de vlammen af en laat het geheel 30 minuten garen.

Voeg nu de pompoen en de champignons toe en sluit de deksel weer. Laat nog een keer 20 minuten garen. Haal nu de deksel van de pan laat het geheel een beetje kleuren, dit duurt zo’n 15 minuten.

Hak de blaadjes van de tijm fijn en meng deze met de geitenkwark.

Serveer de pilav in een mooi diep bord. Begin met een grote schep spelt en schep hier de geitenstoof overheen. Maak het gerecht af met een flinke lepel geitenkwark.

Eet smakelijk!