Recept afl.33

Schelvis met asperges en rabarber

 

Recept

Schelvis met asperges en rabarber

Ingrediënten

Voor 4 personen:

 

Voor de vis;

1 hele schelvis

6 bladeren daslook

Zonnebloemolie

Zout

 

Voor de asperges;

8 witte asperges

4 groene asperges

2 stelen rabarber

 

Voor de saus;

6 el mayonaise

0,5 l vis/aspergebouillon

1 bosje citroenmelisse

 

Benodigdheden;

Snijplank

Rollade touw

Kwastje

Barbecue

Koksmes

Staafmixer

Mengkom

Tang

 

Bereiding

 1. Verwarm de barbecue voor op 250 graden. 
 2. Begin met de schelvis. Verwijder eerst de kop door deze recht af te snijden. Meet vanaf hier een stuk van ruim 25 centimeter, en snijdt de rest eraf. Gebruik dit voor bijvoorbeeld heerlijke kibbeling. Spoel het te gebruiken stuk schelvis af onder de kraan. 
 3. Vul de buikholte met de daslookbladeren. 
 4. Knoop de vis dicht met het rollade touw, dep de buitenkant van de rollade goed droog en bestrijk deze vervolgens met olie. 
 5. Trek van de kop van de schelvis bouillon in een steelpannetje door deze in een liter water een halfuurtje zachtjes te verwarmen. Doe dit op een minder warme plek dan de barbecue. 
 6. Schil de witte asperges en voeg de schillen en de kontjes toe aan de visbouillon.
 7. Start nu met de vis door deze boven de kolen aan beide kanten 5 minuten te bakken. Als hij een mooie kleur heeft leg je hem op een minder warme plek en laat je hem nog 10-15 minuten doorgaren. Druk zachtjes met je vinger op de vis, als je het gevoel hebt dat je het vlees makkelijk uit elkaar kunt drukken is de vis gaar. Houdt het warm. 
 8. Bak ondertussen de asperges, rechtstreeks boven de kolen. Een paar minuten per kant is genoeg om ze kleur te geven, maar wel een bite te houden. Breng het op smaak met peper en zout. 
 9. Maak met een dunschiller een aantal mooie linten van de rabarber. Snijdt de rest in kleine blokjes en garneer de asperges hiermee. 
 10. Maak de saus door de warme bouillon langzaam bij de koude mayonaise te gieten terwijl je het met de staafmixer mengt. Voeg vervolgens de helft van de citroenmelisse toe. Maak de saus op smaak met wat azijn, peper en zout.
 11. Serveer de vis op een mooie plank, met de asperges en de saus ernaast. Bestrooi het geheel rijkelijk met de rest van de citroenmelisse. 

Eet smakelijk!