Gevulde artisjokbodem
Met geitenkaas quenelle en doperwtencreme
Boodschappen
4 artisjokken
1 citroen (voor kookwater)
Zeezout
Voor de doperwtencrème
200 g doperwten
20 g boter
1 el crème fraîche
Zout & versgemalen witte peper
Voor de quenelle
120 g verse zachte geitenkaas
20 ml room
Eventueel beetje citroenrasp
Voor de tuinkruidenbouillon
500 ml groentebouillon (helder)
20 g platte peterselie (blaadjes)
10 g dragonblaadjes
10 g bieslook
20 g spinazie (voor kleur)
Zout naar smaak
Gevulde artisjokbodem met quenelle van geitenkaas en doperwtencrème, geserveerd in een warme, groene tuinkruidenbouillon. De quenelle, een ovaal gevormde toef, laat het gericht er chique uitzien.
Wat kun je verwachten?
- Zachte artisjok met romige vulling
- Friszoete doperwtencrème
- Luchtige quenelle van geitenkaas
- Geurige, groene kruidenbouillon
- Een verfijnd en elegant gerecht
Bereidingswijze
1. Breng een grote pan gezouten water met een halve citroen aan de kook.
2. Snijd de stelen van de artisjokken en verwijder de buitenste harde bladeren.
3. Kook de artisjokken 25–30 minuten tot de bodems zacht zijn.
4. Laat iets afkoelen, verwijder de bladeren en het hooi, zodat alleen de bodem overblijft.
5. Houd warm of verwarm kort voor serveren in wat bouillon.
Doperwtencrème
1. Blancheer de doperwten 2 minuten in zout kokend water.
2. Giet af en pureer meteen met boter en crème fraîche tot een gladde crème.
3. Breng op smaak met zout en witte peper.
4. Vul de artisjokbodems met de creme.
Quenelle van geitenkaas
1. Meng de geitenkaas met de room tot een smeerbare, luchtige massa.
2. Vorm met twee lepels een quenelle (langwerpig balletje) en leg deze op de doperwtencrème in de artisjokbodem.
Tuinkruidenbouillon
1. Breng de groentebouillon aan de kook.
2. Dip de peterselie, dragon, bieslook en spinazie 20 seconden in de bouillon.
3. Pureer direct en zeef door een fijne zeef of kaasdoek voor een gladde, groene bouillon.
4. Breng op smaak met zout.
Tip van de Chef
Voor extra verfijning kun je de bouillon opschuimen met een staafmixer net voor serveren. Dat geeft een lichtere, elegante presentatie.
Opmaak
1. Plaats een gevulde artisjokbodem in een diep bord.
2. Schenk de warme tuinkruidenbouillon er rondom.
3. Serveer direct zodat de quenelle zacht begint te smelten in de warme bouillon.
Alles over de Kamado
Meer afleveringen
Aflevering 38, Zaandam
07-06-2025 | In Zaandam steken Ivo, Djamilla en het team de handen uit de mouwen bij Marije en Pascal. Ze zijn gek op bloemen en planten, maar van een droomtuin is nog weinig te zien.
Aflevering 37, Weesp
31-05-2025 | Ivo, Djamilla en het team reizen naar het gezellige Weesp, waar Annemieke en Marco hun stadse leven in de hoofstad Amsterdam hebben verruild voor een huis mét tuin.
Aflevering 36, Apeldoorn
24-05-2025 | In Apeldoorn gaat het team aan de slag bij Michel en Ineke. Ze zijn gek op hun tuin en houden van planten.





