Boodschappen
500 gram rundergehakt
1 ei
50 gram panko (of paneermeel)
50 gram Parmezaanse kaas
1 eetlepel Italiaanse kruiden (bijvoorbeeld basilicum, oregano of tijm)
1 eetlepel paprikapoeder
2 teentjes knoflook
4-5 zongedroogde tomaten, fijngehakt
3 basilicum blaadjes, fijngehakt
Zout & zwarte peper om het extra smaak te geven
Voor de buitenkant
20 plakjes ontbijtspek of pancetta
Tandenstokers om vast te zetten
Voor het glazuur
100 milliliter BBQ-saus (zoet, bijvoorbeeld honey chipotle of classic)
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel honing
1 eetlepel tomatenpasta
Optioneel: een halve theelepel chilivlokken
Benodigdheden
Barbecue met indirecte hitte
Een handje rookhout voor extra smaak
Italian Moink Balls
Met zongedroogde tomaat
Klassieke Moink Balls, maar dan op Italiaanse wijze. Rundergehakt met Parmezaanse kaas, basilicum en stukjes zongedroogde tomaat, met daaromheen spek en een zoet glazuur. Langzaam gegaard op de BBQ tot ze sappig, rokerig en smaakvol zijn.
Wat kun je verwachten?
- Sappige gehaktballetjes met een lekkere rooksmaak.
- Krokant spek rondom de balletjes voor extra smaak.
- Een glazuurlaag om het wat zoeter te maken.
- Heerlijk als borrelhap of bijgerecht.
Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten voor de balletjes goed door elkaar.
2. Rol er balletjes van ter grootte van een pingpongbal.
3. Wikkel elk balletje in een plak spek en zet vast met een tandenstoker.
4. Laat minimaal 30 minuten stevig worden in de koelkast.
BBQ instellen
1. Bereid de BBQ voor op indirecte hitte (120–130°C).
2. Voeg een handje rookhout toe voor een milde rook.
Garen en glazuren
1. Leg de Moink Balls indirect op het rooster van de barbecue.
2. Rook 1,5 uur tot ze een kerntemperatuur van 60–65°C hebben.
3. Smeer ze ruim in met het glazuur.
4. Laat nog 15–20 minuten doorgaren tot een kerntemperatuur van 70–72°C. Blijf ondertussen om de paar minuten de balletjes glazuren. Het glazuur moet mooi plakkerig en gekaramelliseerd zijn.
Serveren
1. Laat de balletjes even rusten.
2. Bestrooi ze met extra Parmezaan en verse basilicum.
3. Serveer als borrelhap, bijgerecht of op een ciabatta met wat rucola.
Meer afleveringen
Gegrilde kalkoen van de BBQ, afl. 13
[dipi_divider content_text="Boodschappen"...
Zeezout-Karamel Pepernoten van de Kamado BBQ, afl. 10
[dipi_divider content_text="Boodschappen"...
Hotdogs op Italiaanse wijze, afl. 9
[dipi_divider content_text="Boodschappen"...




