Boodschappen

Voor de pepernoten

250 gram bloem

125 gram zachte boter

100 gram donkere basterdsuiker

1 theelepel bakpoeder

2 theelepels speculaaskruiden

Een snufje zout

Voor de karamel

150 gram karamel fudge of zachte karamel snoepjes

50 milliliter room (of melk als alternatief)

Een halve theelepel chili zeezout of gewoon zeezout

Benodigdheden

Bakpapier of siliconenmat

Hittebestendige kom voor de kamado

Fijne zoutvlokken (zoals Maldon) voor de topping

Zeezout-Karamel Pepernoten van de Kamado BBQ

Met karamel fudge of snoepjes

Zoet, zout en rokerig van de barbecue. De pepernoten zijn heerlijk knapperig geworden met een dun laagje karamel, licht gerookt op de Kamado en om het af te maken een snufje zeezout voor de smaak.

Wat kun je verwachten?

  • Knapperig van buiten, zacht van binnen.
  • Een beetje rokerig door de Kamado.
  • Een originele traktatie tijdens de feestdagen of bij een kop koffie of warme chocolademelk.

Bereidingswijze

Pepernoten maken

1. Meng bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en zout.

2. Voeg boter en suiker toe en kneed tot een stevig deeg.

3. Vorm bolletjes van ongeveer 1,5 centimeter en leg ze op een bakplaat.

4. Optioneel: 15-30 min in de koelkast laten rusten om het deeg steviger te maken.

Kamado voorbereiden

1. Stel de kamado in op 180°C indirecte warmte.

2. Gebruik een hitteschild of tweede rooster om indirect te bakken.

Pepernoten bakken

1. Bak de pepernoten 12-15 minuten tot ze goudbruin zijn.

2. Draai de pepernoten halverwege om.

3. Laat ze volledig afkoelen.

Karamel smelten

1. Doe karamel fudge/snoepjes in een hittebestendige kom.

2. Voeg room toe en zet de kom boven indirecte warmte in de kamado.

3. Laat langzaam smelten en roer het tot een gladde karamel.

4. Voeg zeezout of chili zeezout toe.

Pepernoten afwerken

1. Giet de karamel over de pepernoten en schep kort om zodat ze volledig bedekt zijn.

2. Laat volledig afkoelen op bakpapier of een siliconenmat zodat de karamel hard wordt.

3. Strooi als de karamel nog net plakkerig is óf net hard begint te worden extra zoutvlokken over de pepernoten voor een knapperig, zout eindresultaat.

Meer afleveringen