Boodschappen

Voor de gehaktballetjes (20 stuks):

500 gram rundergehakt

1 ei

50 gram panko (of paneermeel)

50 gram Parmezaanse kaas

1 eetlepel Italiaanse kruiden (bijvoorbeeld basilicum, oregano of tijm)

1 eetlepel paprikapoeder

2 teentjes knoflook

4-5 zongedroogde tomaten, fijngehakt

3 basilicum blaadjes, fijngehakt

Zout & zwarte peper om het extra smaak te geven 

Voor de buitenkant

20 plakjes ontbijtspek of pancetta

Tandenstokers om vast te zetten

Voor het glazuur

100 milliliter BBQ-saus (zoet, bijvoorbeeld honey chipotle of classic)

2 eetlepels balsamicoazijn

1 eetlepel honing

1 eetlepel tomatenpasta 

Optioneel: een halve theelepel chilivlokken

Benodigdheden

Barbecue met indirecte hitte

Een handje rookhout voor extra smaak

Italian Moink Balls 

Met zongedroogde tomaat

Klassieke Moink Balls, maar dan op Italiaanse wijze. Rundergehakt met Parmezaanse kaas, basilicum en stukjes zongedroogde tomaat, met daaromheen spek en een zoet glazuur. Langzaam gegaard op de BBQ tot ze sappig, rokerig en smaakvol zijn.

Wat kun je verwachten?

  • Sappige gehaktballetjes met een lekkere rooksmaak.
  • Krokant spek rondom de balletjes voor extra smaak.
  • Een glazuurlaag om het wat zoeter te maken.
  • Heerlijk als borrelhap of bijgerecht.

Bereidingswijze

Voorbereiden

1. Meng alle ingrediënten voor de balletjes goed door elkaar.

2. Rol er balletjes van ter grootte van een pingpongbal.

3. Wikkel elk balletje in een plak spek en zet vast met een tandenstoker.

4. Laat minimaal 30 minuten stevig worden in de koelkast.

BBQ instellen

1. Bereid de BBQ voor op indirecte hitte (120–130°C).

2. Voeg een handje rookhout toe voor een milde rook.

Garen en glazuren

1. Leg de Moink Balls indirect op het rooster van de barbecue.

2. Rook 1,5 uur tot ze een kerntemperatuur van 60–65°C hebben.

3. Smeer ze ruim in met het glazuur.

4. Laat nog 15–20 minuten doorgaren tot een kerntemperatuur van 70–72°C. Blijf ondertussen om de paar minuten de balletjes glazuren. Het glazuur moet mooi plakkerig en gekaramelliseerd zijn.

Serveren

1. Laat de balletjes even rusten.

2. Bestrooi ze met extra Parmezaan en verse basilicum.

3. Serveer als borrelhap, bijgerecht of op een ciabatta met wat rucola.

Meer afleveringen